Meetstoel Relaxfauteuils

Well-Fair B.V, gevestigd te Nunspeet, is een maatwerkspecialist op het gebied van zit- en slaapcomfort. De opdracht was om een (her)ontwerp voor een meetstoel te maken waarmee de verschillende lichaamsmaten die van belang zijn voor het bepalen van de afmetingen van de relaxfauteuil te kunnen bepalen, maar ook de verschillende mogelijkheden die de relaxfauteuil biedt op het gebied van comfort samen met de klant te kunnen vaststellen.

Aandachtspunten bij het ontwerpen waren de nauwkeurigheid van de meting, de veiligheid van de klant tijdens de meting, het gebruiksgemak voor de maatspecialist en de professionele ‘semi-wetenschappelijke’ uitstraling van het geheel.

Met het uiteindelijke ontwerp kan de knieholtehoogte (hoogte zitting), de bil-knieholte lengte (diepte zitting), de heupbreedte (breedte zitting), de ellebooghoogte (hoogte armsteunen), de kruin-zitvlakhoogte (lengte rugleuning), de hoogte en diepte van de lumbaalsteun en neksteun nauwkeurig, maar op eenvoudige wijze gemeten worden. Het totale zitcomfort (zitting, rugleuning, vering en valling), als wel het comfort van specifieke steunkussens (lumbaalsteun en neksteun) wordt in het ontwerp effectief nagebootst met behulp van losse vormkussens. Ook kan met behulp van losse vormkussens experimenteel de juiste ondersteuning worden gevonden bij verschillende lichamelijke aandoeningen/beperkingen en kan de klant zelf verschillen ervaren in o.a. de hardheid van het kussenschuim, eventuele uitsparingen in de kussens, combinaties van zacht en harder kussenschuim etc. Eveneens werd een bijbehorend meetprotocol geleverd.

Copyright © 2011